söndag 6 november 2011

Vardagsteknik 1 - Distressa Foto

Idag startar vi upp Vardagsteknik!
Vardagsteknik kommer att vara En liten butiks nyhetsinfo om olika tekniker, erbjudanden etc. Du hittar alla samlade under Vardagsteknik ovan. Informationen kommer ut när något finns att berätta, och det har vi idag.

Nummer ett av vardagsteknik behandlar bla ämnet att Distressa foton. Observera att eget utskrivna bilder på fotopapper ger inte samma effekt! Bilderna jag har använt är kompisbilder från skolfotograferingar genom åren... Bra att öva på!

Distressa - När du skrapar kanterna på pappret med en edgescraper eller tex en sax och när du färgar in papprets/fotots kanter med färg, sotar ner så det ser föråldrat och gammalt ut.

Här nedan kommer du se förslag hur du kan göra med foton;

Ta fram ditt foto och här ovan ser du verktyg som hjälper dig i ditt Distressande;
nagelfil, hårspänne och distressdynor från Tim Holtz, glöm dock inte sax eller edgescraper också.

Använd nagelfilen för att få en edgad kant i hederlig gammal vintagestil, mycket läckert på svartvita bilder. Det är bara att gnugga på för att rugga upp sidorna så det vita under fotot kommer fram. Det ger ett läckert slitet utseende.

Använda ett hårspänne, gem eller liknande är också mycket roligt. Rispa runt fotot för att få en läcker och framträdande finish! Kan med fördel användas när fotot ska placeras på en yta med mycket "liv"
bakom. Ögat förs direkt till rispningen och lyfter fram bilden...


Traditionellt distressande kan sägas vara enligt ovan - misshandla kanterna på fotot med en edgescraper eller varför inte en sax eller annat vasst. Färga sedan in kanterna med valfri färg för att få en extra snygg och "lyftande" layout! Ta bara distressfärg eller liknande och dra längst med kanten. Var inte rädd för att spilla över på fotot - var generös med färg! Bilden ovan är inte distressad med färg.

Hur du kan färga in ett foto... Såhär gjorde jag :) (flertalet med bilder)

Ha vatten nära.

Doppa din bild som du vill färga in rätt ner i vattnet. Du kan också spraya vatten på
beroende på hur mycket effekt du vill ha.

Använd distressdynan och tryck ett par gånger på ett plastunderlag, tex plastpåse.
Vänd bilden ner i färgen och tryck till. Beroende på hur mycket effekt som önskas varierar du mängden färg. Det finns inga tydliga regler utan du måste prova dig fram själv beroende på hur du önskar att
ditt alster ska se ut och självklart vilken bakgrundsfärg som önskas. Det är mycket snyggt att lägga ett distressat, infärgat, foto i samma layout som ett icke distressat, ger en extra dimension tycker jag.

Efter att bilden fått färg på sig är det dags att doppa fotot i vattnet igen. Skaka av och torka!
Du kan också föna kortet om du har kort om tid, det kan då vika sig lite men rätar ut sig sedan igen. Torka av överflödig färg med fuktig trasa men du måste vara mycket snabb för färgen (iaf Tim Holtz distresser) fastnar mycket fort! Om du vill ha en detalj färgad eller tex få en färg-/smutsfläck på kortet, droppa en droppe av valfri färg på valfritt område med distress refill, eller varför inte pensla på med en pensel.

Låt kortet torka för bästa resultat tycker jag!

Så här snyggt blev kortet på min dotter Minna. Jag rev kanterna på kortet, använde nagelfilen för att få fram en sliten yta och sedan distressade jag denna yta med distress ink. Jag doppade kortet i vatten sen använde jag dynan direkt på kortet ute vid sidorna och drog så att de kanterna som övergick i vitt tog åt sig färg.

Det är riktigt roligt att distressa foton, prova också att stämpla på dina bilder!!

Lycka till alla!

Har du andra tips, lämna dem gärna som kommentar.

Vi är här för att dela med oss!

Inga kommentarer: