fredag 18 november 2011

Så gör du otraditionella julkort!

Kanske är du vid det här laget lite less på alla färdiga tomtepapper och vill göra ett personligt julkort? I detta inlägg visar jag två väldigt enkla sätt att göra egna bakgrunder, dels med distresser och dels med glimmer mist.

Här är distresskortet, med embossade kanter och en mörk, cool stil. Kanske till gothtjejen som kräks på alla gulliga tomtar och domherrar och vill att julen helst ska gå i svart? ;-)

Och här är mistkortet i ljus, lite shabby stil. För skojs skull använde jag samma julstämpel för att visa hur totalt olika de båda korten blev trots detta. Det är det som är så roligt med att göra egna bakgrunder!


Det du behöver är albumpapper eller vit slät cardstock, ett vattenavvisande underlägg (till exempel en bit vaxduk eller ett evighetsbakplåtspapper från Clas Ohlssons), distressdynor, en sprayflaska med vatten, ett verktyg att gnugga in färg med (till exempel en makeupsvamp), stämplar & stämpeldynor, masker för att skapa mönster, glimmer mist förstås och gärna embossingpulver i olika färger. En embossingfön behövs egentligen inte men skyndar på processen.

(Ja, jag sitter på köksgolvet och pysslar - det var enda stället med fungerande fotoljus. Vad gör man inte för bloggläsarna? Hihi!)

Börja med att helt enkelt dra distressdynan över ditt underlägg. Du kan använda en färg eller flera. Jag använder här två blå nyanser, Faded Jeans och Chipped Sapphire.

Spraya sedan vatten på färgen; distresser reagerar nämligen med vatten och bildar små droppar som bilden visar.

Lägg på papperet mitt på färgdropparna och dutta runt det så att det får färg på sig. Oroa dig inte om det blir vita fläckar kvar. Du kan låta nu det lufttorka eller torka med embossingfön.

Gör sedan om processen tills du är nöjd med mönstret. Som du ser eftersträvar jag imperfektion, jag vill att det ska se lite slarvigt och kladdigt ut - det är det som är snyggt!

Nu är det dags att gå loss med dina stämplar. Jag har här stämplat runt kanterna och även embossat så att motiven skimrar lite. När jag känner mig klar så avslutar jag med att försiktigt gnugga in en mörk distressfärg runt kanterna så att bakgrunden liksom ramas in.

Att mista en bakgrund går både snabbt och är superenkelt. Jag lade helt enkelt en utstansad klocka ovanpå mitt papper och sprejade generöst med Sea Glass, en turkos färg som passar perfekt i ton med distressfärgen Tumbled Glass. Jag tog bort klockan, torkade med fönen och stämplade och embossade med vitt embossingpulver. Rugga lite kanter, montera på kortstomme, på med lite pearl maker och lite blommor - färdigt!

Tack för titten!

Anneth/Lillnettan

2 kommentarer:

Lisa sa...

Galet snygga kort!

En liten butik sa...

Bara älskar det översta!