tisdag 3 mars 2015

Kort med bågar, sk Bendy Card

Hej där!
I denna veckan har vi tänkt oss att visa lite olika vikningar o annat kul tips o tricks.
Jag gillar ju kort med lite olika former så jag har testat att göra ett sk "Bendy Card", ett kort med bågar som ger volym och gör att kortet kan stå upp helt enkelt.
Vad som är finurligt är att bågarna sitter fast med hjälp av flikar i skåror. De kan lätt hakas ur o kortet blir platt igen, kuvertvänligt alltså!

Så här ser kortet ut:

Lite mer ovanifrån. Material jag använt är papper från Lillybee Design o Glitz, stickers från Echo Park, kantskrapare o stämpelfärg att färga in kanterna med. Textstämpeln kommer från Kaisercraft.

Så här gör du:
Du utgår från ett papper som är 30*15 cm. Vik i tre delar (varje del är 10 cm bred).
Den högra delen skär du så den blir 4 cm hög (kolla noga så ser du att jag kryssat delen som ska skäras bort). Den vänstra delen på bilden skärs så den är 7,5 cm hög.
Kvar har du alltså en hel mittdel o två sidodelar som är 7,5 respektive 4 cm höga.
Längst ut på de två sidodelarna drar du en linje i ytterkanten som är ca 7mm bred. Mät av kanterna så du får en mittflik som är sådär 2,2 cm bred. Detta blir flikar till bågarnas fastsättningsanordning.

På kortets insida drar du en hjälplinje 1,5 cm från kanten, se bilden.

Vik försiktigt över den bredaste fliken, lägg den utefter din hjälplinje och markera var du har förslutningsfliken. Sen skär du upp en skåra för att kunna sticka fliken i -fästet för din första båge.

 Nu vänder du på kortet så baksidan kommer uppåt. Dra en hjälplinje utefter den breda flikens kant, ca 2,5 cm från vikningen. Den här hjälplinjen är alltså på den breda flikens framsida.

Nu vänder du kortet så framsidan är uppåt igen. Vik in den 7,5 cm breda fliken så att hjälplinjen syns. Vik nu över den smala fliken så att kortänden följer din hjälplinje. Markera var  förslutningsfliken är och skär sedan upp en skåra att fästa den andra bågen i.
Så här ser ditt kort ut innan dekorering när båda flikarna sitter i sina skårorna.

Det här är inte så krångligt egentligen, bara lite klurigt att tydligt beskriva i text. Är nåt moment otydligt eller om du skulle behöva ytterligare nån bild för att tyda beskrivningen så hör av dej!

Glada hälsningar, Monica =)


1 kommentar:

Doreen sa...

Beautiful,love the design and fab details.xxx