måndag 12 januari 2015

ATC i dagarna tre #1

I dagarna tre kommer vi att berätta mer om ATC-kort, regler, länkar för inspiration och var du kan byta kort. 

ATC är en förkortning för Artist Trading Card och är precis vad det heter. Ett kort där du som vardagskonstnär uttrycker ditt konstnärskap på, kan vara i olika material, som sedan byts med andra ATC-samlare och sparas i pärmar eller pimpade askar. Kolla in här!

Storing Your Techniques:  Once your sample cards are done, put the technique instructions on the back of each ATC.  To store, use the 7Gypsies ATC holder.  Also, store the dies.

Atc-kort (Artist trading cards) är en sorts konstnärliga samlarbilder.
Den schweiziske konstnären Vänci Stirnemann uppges vara upphovsman till konceptet, som utgick från fotbolls- och hockeybilder. I slutet av 1990-talet introducerade han idén att själv göra egna konstnärliga kort och byta dem, istället för att byta köpta bilder. Genom webben spreds idén med ATC-kort.
Atc-kort kan göras i olika material, även i textil. En artikel och läsarutmaning i den amerikanska tidningen Quilting Arts satte fart på de textila ATC-korten. Redaktionen lovade att göra ett samlarkort till alla läsare som skickade in ett ATC-kort till tidningen före ett visst datum. De fick in över 800 kort. Läsarutmaningen resulterade år 2007 i en bok: ”1.000 artist trading cards” av Patricia Bolton, som är chefredaktör för Quilting Arts.
Ett Atc-kort har en given storlek som anges i inch: 2,5 x 3,5 inch. Omsatt i centimeter blir det: 6,4 x 8,9 cm. Formatet gör att korten passar i de speciella samlarplastfickor som finns att köpa för fotbolls- eller ishockeybilder.
Atc-kort brukar delas in i unika (som görs ett och ett, helt individuella), editioner (ett helt set med identiska kort) och serier (som har samma ”tema” men inte är likadana). Alla Atc-kort märks med namn, årtal och epostadress eller annan kontaktinformation. Serier ska numreras.
Källa: Wikipedia

Unikt
Paperlicious Designs: Fabric Artist Trading Cards 
Bild från Pinterst

Serie
Vili's Art: АТС - WOW! 
Bild från Pinterest

Edition
Qusligt - ATC-byte på FB (detta får du veta mer imorgon)

Baksidan kan stämplas med denna stämpel tex:

 

Det bästa med ATC-kort är att ALLA KAN! Oftast presenteras ett tema som ska följas med det är fritt fram hur man vill tolka temat. 

Här hittar du massvis med inspiration till dina ATC-kort!

http://mezzanotteskapar.blogspot.se/search/label/ATC
http://milolilja.net/category/atc/
Pinterest 
http://enlitenbutik.blogspot.se/search/label/ATC

Vi hörs imorgon igen!

//Lotta

 

Inga kommentarer: